Posts

Showing posts from 2015

Esakan Takdir

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
hmmmm.. last entry was on 4 September a week after aku menjadi penghuni tegar bumi unisza pejam celik tinggal 2 minggu nak final dan aku nak habiskan satu semester.
haha tak sangka.  I know this feeling. aku rasa macam ni masa nak dekat final first sem masa diploma dan yet, the feeling tak berubah langsung. masa tengah usik jiwa untuk berdiri stable betulkan niat fikir kenapa Allah pilih nak duduk sini
back to 3 years before hmm... mungkin waktu tu aku belajar redha untuk tercampak kat kpm dan belajar untuk dapat sesuatu dengan menjadi seorang Nisa di bumi yang tiada siapa mengenali masa silam aku  dan aku pernah, bahkan selalu doa bahawa aku akan ke sini ke bumi unisza untuk menyambung pelajaran yang akan memberi aku satu kenikmatan yang aku pinta dalam doa ku
hmmm... mana pantai tak di simbah ombak dugaan aku cuba susun atur puzzle di tangan  macam hidayah yang sentiasa menyinggah tapi bila taufik tak di jemput sama masakan bisa untuk menyempurn…

Dunia Baru

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
lama nya tak mengadap blog sendiri. entah apa yang di sibukkan pun tak tahu haha
sibuk lah. prepare banyak benda untuk masuk degree ahhhh... macam tak percaya dah sambung degree. banyak dah masa terbuang. berlalu tapi cuba tanya manfaat ke tidak.
Sampai kat unisza ni cuba nak sesuaikan diri. cuba nak belajar balik cuba nak stabilkan jiwa biasalah, tercampak kat bumi lain ni feeling dia lain wah, acah2 gi OZ je. haha
kat sini enviroment lain beza lah sikit dengan kpm tapi setakat budak2 berpuak2 tu normal lah
minggu orientasi tanpa LDK minggu orientasi tanpa cheers..cheers mengarut hahaha memang seronok. yang tak seronok letih sebab jalan jauh dulu kpm boleh lah cerita atas bawah atas bawah je. ni mahunya 500 meter jalan tanpa henti. I guess lebih   haha
bila sampai sini teringat Doktor Nik cakap
" Datang sana tu sebab nak jejak bumi islam ke?"
aku senyum. bila aku jawab
" Islam pada hati doc."
Dia geleng laju2. kemudian baru ak…

Ogos

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
sebelum sambung menulis. mesti bukak blog orang lain scroll post mereka yang terlepas baca pastu check stat. pastu check lagi siapa yang tengah baca dari siapa dari mana
dan seperti biasa tahu dah sapa yang menjengah haha
nak masuk 8 bulan dah tinggalkan alam diploma tak pergi kelas jadi penghuni tetap kat rumah ni buat itu buat ini acah2 pandai tu acah2 pandai ni
akhirnya kelaut juga
menanti result lagi 2 minggu perasaan?
pergh, rasa macam nak kena sarung cincin nikah aje tak dan nak tggu feeling betul2 hujung tahun nanti hahahaha
berjimba berusrah bermusyawarah segalanya di campur aduk
satu benda yang aku perasan dari dulu. terlampau campurkan semua benda dalam satu masa asalkan segalanya halal di mata tapi sejenak berfikir, halal kah pada mata Allah?
back to past few years (kenapa buat tb tetiba, sebab asyik jumpa member highschool aje)
nampak ketara beza dulu dan kini ceh, gaya mcam jauh bebenau dah tinggalkan zaman tu belajar mencari kematanga…

Soalnya Hati.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
err, guys jawab salam tu yer

entry kali ni bukan nak cakap pasal raya. tetiba je dah habis puasa dan dah seminggu raya
cepat je angin berubah dari musim monsun hingga ke tengkujuh cepat saja manusia juga berubah sekali air bah sekali itu jugalah pantai berubah
kadang kala menafikan rasa lebih perit dari menahan jiwa buatnya terlanjur bicara terkasar perbuatannya seringkali di salah erti
mahunya tidak
bertalu-talu whatapps menjelma amboi cuak jugak semua orang
hakikatnya cuma hati yang merasa
apalah ada pada padangan semata kalau jiwa tak di selam sama apa lah ada pada perantaraan kata kalau bicara cuma helah semata
berdusta atas dasar kecewa bertingkah kerana remeh semata
nama pun manusia apa saja yang bisa di penuhi oleh nafsu yang tak kan berhenti tu
merenung pada padang rumput hijau yang luas di perkarangan mata sering kali membuat aku tenggelam dengan rasa dan segalanya tiada jawapan  untuk semua persoalan yang datang
hilang dari radar bukan b…

hari ini dalam sejarah

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
semoga hari anda di penuhi dengan rahmat yang MAHA Esa.

beriftar bersama mereka. cukup menenangkan hati satu lagi kenangan tercipta meskipun bertahun meninggalkan alam persekolahan namun masih lagi terbias dengan karenah yang tak pernah sudah
masing-masing kalau dah berjumpa masyaAllah, boleh hilang sifat kemelayuan melakanya haha.
topik-topik yang sememangnya menghangatkan dan tak lapuk dek zaman
sebab dah lama tak jumpa semua cerita nak keluar bagai  sebab dah lama tak jumpa perkara biasa jadi luar biasa
bukan mudah membina ukhuwah jangan di persiakan
andai saja segala bisa di curahkan sungguh belajar membesar bersama mereka cukup mempersonakan kalau boleh di ulangmasa alam persekolahan cukup mengajar aku erti sebuah rasa
gonna miss all of you guys. all of your story your merepek meraban your kegedikan dan kepoyoan your kematangan dan keanakkan your smile and your kerutan and everythings
yang kita gelar kenangan
I'm proud to be MGHSian  I…

-----------

bismilahirahmanirahim

*sigh*
I don't know when the last time time I've been wrote in this blog rasanya macam lama aje.. haha
nak kata tak de idea sebenarnya more to malas haha
yalah. banyak benda buat. bila tiba malam aje, fuhh letihnya every night kaki will be  penat tahap gaban  perut gonna be like lapar tapi ngantuk and at the end kalau perut sakit sampai rasa tak larat dah baru makan. kalau tido is more important tido ajelah jawabnya
nak hirup udara pun ke kadang payah. kalau nasib baik Alhamdulilah.  dapat lah melihat dunia luar yang kian mandayu-dayu arusnya. haha
I feel so sleepy tapi golek2 pun tak boleh tido. pagi bangun dah paksa diri  melihat dunia. nak lagi best tak sempat nak jejak pukul 10 dan terjunam balik dah.
ada masa jaga baby tido dengan aku, aku sekali tertido.  hehe teruk punya perangai
chance untuk menulis ada chance untuk membaca pun ada
cumanya malas mengusai
nampaknya kena rajin balik ni kena usaha jadi bagus balik nak jadi bagus cemana kalau sebelum …

wasatiyyah

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
hidup sentiasa mahukan kita untuk menjadi serba sempurna tapi hidup juga selalu mengajar kesederhanaan itu kesempurnaan segalanya
aku melihat, terlalu banyak godaan aku melihat terlalu banyak tangisan aku melihat  terlalu banyak cerita yang tak mampu di ungkapkan dan hakikatnya kita semua takkan temui apa yang dikatakan sempurna
kau tahu satu ketika dulu aku benci pada kesempurnaan kau tahu kenapa? ianya cukup mengajar erti  riak, bangga, sombong dan segala mcm
bila kau melihat benda yang tak sempurna kau mulai mencaci menghina mengata
asalnya kau lupa apakah kau cukup sempurna sedangkan kau lupa yang Maha Sempurna itu cuma satu Tuhan Yang Esa Allah SWT
aku juga tak nafikan  aku suka kesempurnaan tapi tak bermakna aku tak boleh terima kekurangan kerna hidup cukup untuk mengertikan kita bahwa kesederhanaan itu cukup sempurna
kalau kau rasa straight A's tu sempurna 4.00 plat tu sempurna 100% tu sumpurna
cuba check solat kau sempurna? bacaan kau …

IX

bismilahirahmanirahim


Air mata yang mengalir tidak di sapu bersih nak sapu air mata pun tak larat jangan kan nak paksa diri dari berhenti menangis
suara- suara luar berulang tayang penuh kotak memori dengan peristiwa tadi sungguh tiada ketenangan yang menjelma
" aku bukan suruh kau cari duit pun!"
" hidup menyusahkan betul!"
" kau buat apa je? besarkan badan kau!"
" tu bau anak derhaka ni jangan sebatu 10 batu pun aku boleh bau"
dia menarik nafas. takut dada nya sesak. air mata masih lagi membasahi pipi dia rindu kata2 pujukan berbanding kata2 perlian dia rindu kata permintaan dari kata2 paksaan sungguh dia tahu, tiada siapa yang berhak balik ke masa lalu ia sekadar memori yang singgah lalu
bangkit dari pembaringan, dia nekad malam ni biarlah dia pergi biarlah dia digelar derhaka sungguh penderaan emosi itu lebih dahsyat dari penderaan fizikal
harus di ketahui kalau di sini dia tak redai apakah tidak sama di luar sana nanti biarlah dia sudah tak…

kelam

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum

kelam bawa rasa aku tergigit lidah sendiri
datang dan pergi rasa yang hadir buat aku terdiam di hujung waktu buat aku terbuai dgn dunia seolah tiada pengakhirannya
bila aku melihat kau menapak pergi aku juga terdiam sepi bila mana aku melihat duka itu bersilang ganti aku juga menangis sepi
tiada siapa yang dapat memahami peritnya jiwa memandang dunia dengan timbangan dunia semata
tiada siapa yang dapat memahami erti rindu yang berkalung jiwa andainya hati tak punya cinta meski pun nampak serupa aku masih tenggelam dengan rasa yang sama
resah yang hilang timbul bagai angin lalu kadang sepoi dia menyapa kadang kencang tahap mengila dan aku masih serupa
udara dihirup mengharapkan damai kan tiba udara di hembus mengharapkan gelisah terus mati sayangnya  masih serupa
penafian sebuah penyiksaan mampukah kita  mengatakan tidak sedangkan hati meronta
mampukah kita ucapkan cinta sedangkan benci sudah tertanam dalam
mampukah kita senyum saat duka tertambat …

busy 2x

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
tarik nafas dalam2
dalam minggu ni cuba menulis balik niat ada gaya pun ada yang best dah angkut lappy masuk bilik balik kalau letak kat hall memang sampai ke sudah lah  tak dan nak menulis
busy jaga makan dan minum busy jaga hati dan perasaan busy pura2 hidup busy kata sibuk sedangkan elok kunyah chipsmore busy makan hati busy selak fb busy update tweet busy shopping online busy buat kuih busy mengadap novel dan buku busy dan busy dan busy dan busy

hmmmm memang tulisan mintak pelempang. hahaha
malam tadi tido dgn laptop dgn buku atas katil last sekali tido dgn buku zaman kolej last sekali tido dgn laptop pun zaman kolej masa tertidur ada org tolong off kan lappy dgn kemas kan balik
skang ni. terjaga sendiri lah dah tu, takkan lah ada orang nak masuk bilik tutupkan
dulu2 aku tgk drama yang malam2 mak dia masuk bilik selimutkan anak dia cium anak dia yg tu lah kan aku tak percaya pun sbbnya family aku bukan camgitu nobody cares
cumanya arwah abah k…

VIII

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum

helaian kertas itu di selak beberapa kali
fokus Lisa, melayang buat apa? buang masa hargai masa kerna masa lebih berharga dari emas
" kau nak stop debate?"
" kau dah reti bagi salam?"
" ni cerita hidup mati Lis."
" aku hidup kalau tak debate pun."
" lepas tu nak lupa semua cita2 dan hasrat kau?"
" kau kena faham.."
tanpa sempat habis ayat dia dah mencelah
" faham apa? faham yang kau dah putus asa? pergi mampus."
" cuba jangan emosi sangat. ni aku malas."
" semangat kau tengah merundum Lis. dan aku tak pernah tgk kawan aku yg bersemangat waja macam ni boleh lebur hanya semata kerna benda2 yang tak patut."
" satu soalan Erin, apa yg aku dapat lepas menang debate?"
" kepuasan? kejayaan?"
" dengan menjatuhkan orang?"
" kau pertahankan hak kau!"
" dengan melayangkan ego aku setinggi gunung. cukuplah. kepetahan aku tak s…

VII

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum

" saya tanya sikit?"
"tanyalah."
"kenapa?"
" itu je?"
"satu pun cukup berat awak nak jawab."
dia tampal senyum.
" sebab berat saya tanya itu je? buatnya soalan seterusnya bertambah berat?"
" saya tanya ni. jangan putar belit."
" betul nak tahu?"
" tengok tu. orang tanya sebab nak tahu lah. takkan sebab saje2."
" istilah saje2 tu banyak main peranan dalam hidup awak. sebab tu tanya lagi."
" jawab lah cepat."
" la, sejak bila tak tahu sabar ni?"
dia tarik muka masam. 
" sebabnya Allah pilih kita. cuba awak tengok sekeliling. dalam banyak2 orang. Allah pilih kita. istimewa kan kita? jadi kenapa nak banyak soal. yakin saja yang setiap perkara yang berlaku ada hikmah yang tersendiri. cuma nya kita perlu gali dan cari. kalau cuma menanti tak pastilah dapat ke idak kan?"
dia kenyit mata kanan sambil hadiahkan senyum di bibir. …

678

bismilahirahmanirahim


Assalamualaikum
(jawab der)
menyingkap kisah kelmarin  barangkali angin senja yang cuba menyapa
kita sering memomok kan diri dengan segala benda yang muncul tanpa di jangka malahan juga selalu melabel bila mana telahan kita sempurna semata
idaman jiwa tu tak semestinya harus selari dengan hakikat diri banyak lagi benda yang kita cuba takrifkan dengan  hati yang penuh kosong dan pudar ini
jadi cari saja makna di balik rasa berbanding kau asyik menyalahkan sekeliling hanya kerna diri tak mahu di cela
ceh,
tak, tgh baca good read tu yg tulis cam gini
eh ye ke?
kalau tak pun kisah ke?
kita hidup ni sibuk nak tayang segala benda buat apa? kisahkna diri cukup lah
tapi....
sbb rasa tanggungjawab terpikul? dah tu pergilah laksanakan buat apa duk caci maki kat sini je
tapi....
apa? tak mampu?  tak buat dah cakap camgitu
usaha itu banyak cara tapi jangan marah kalau cara kita salah adatlah hidup
after all kitakan human
or awak yang baca ni geng dengan yang kat zoo?
entah
t…

barangkali.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
aku cuba dan berusaha untuk menulis dengan jayanya
ceh, barangkali sifat malas yang tercela lebih hebat menguasai
buka lappy kadang2 sbb nak dengar listening ke buat reading ke otherwise saje tgk size screen yang lebih besar dari size screen phone haha
bangun pagi mandi susun baju  susun rak jemur baju masak then lepak
haish
bahaya untuk seminggu ni payah tgh kuat berusaha supaya rajin buat latihan utk ielts minggu depan dah kena amik exam
hmmm mengapa helaian putih ni di selak nampaknya aku punya target bakal lari
haha
duduk rumah ni selain layan kan diri layan kan kaklong
ke sana dan ke sini kadang2 aku yang seriau tgk kakak yang sorang ni
bisingkan dia laju je bisingkan aku balik
nampaknya kena aku bersabar ibu mengandung sememangnya begini
haish.

********************************** Nisrina Syaurah

VI

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
bila diri melayang payah pada jiwa haha
semalam bila ayat
"jiwanya tak melayang."
sesungguhnya jiwa yang tak melayang itu harus di peka pada jiwa
jiwa sahaja kah? entah aku juga tak punya jawapan
rentak kaki kadang sukar di duga dan aku pun payah utk melangkah bila di hadang dan tersadung dengan senyuman
keindahan yang tak mampu di ungkap dengan kata-kata
entah
*****************************************************
VI
" kenapa call?"
" tak, tadi kata nak cakap? lupa tadi pastu sampai rumah baru teringat."
" Bersungguh ea?"
" Orang bila nak sesuatu mestilah bersungguh mendapatkannya."
" Ya. That's you. Jujur dan terus terang."
" Awak, macam mana awak tahu pasal dia?"
" Hmmm.. Entah 6th Sense kut"
" Kita dah 2 tahun tak cakap, awak. what do you expect bila tetiba awak sebut pasal budak tu."
"Nothing. Just sorry for these 2 years. You must hate me. Yalah…

The Last One.

Image
bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
secara jujurnya ini post yang aku tulis dengan sebak secara jujurnya sediakan tisu di sebelah anda ahaks!

3 tahun. dan satu persatu jalan yang Allah tunjuk satu persatu segala bagai terlerai begitu sahaja
tatkala air mata dan tawa bersatu itu lah cerita
3 tahun menahan rasa dan akhirnya tiba di penghujungnya tiba pada ketikanya aku harus sedar ini kenangan kita bersama
berbagai cabaran dugaan  pertolongan ketawa cerita menangis dongengan indahnya
tapi itu kenangan dan secara jujurnya  aku telan segalanya aku cuba menghadam satu demi satu
buat semua
thank you so much tiada apa nilai diri ini nak di bandingkan dengan kalian segala yang baik datang dari DIA untuk kalian maka tabahkan lah hati kalian
ingat pesan ku ini jika aku tiada lagi  di dunia ini cuma satu saja aku pinta biarkan doa kalian berlabuh untuk ku sebagai mana aku mencuba  untuk tak pernah matikan  doa ku untuk kalian
harus kita hadam setiap permulaan  akan tiba  pengakhirannya 
maka, …

V

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum

hai semua. takpe saya  sihat dan insyaAllah okay mohon doa  ya saya  tengah  mencuba harap jangan  marah InsyaAllah segalanya akan seperti biasa

****************************** Nisrina Syaurah


Lama

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
ya, aku faham, barangkali lappy kesayangan ni mula bersuara
lamanya tak mengadap lappy ni nak tahu dunia luar pun banyak pada phone kasihan phone yang satu
bukan marah jauh sekali kecewa
cuma tgh mencari jalan pulang
hendak menangis? kering sebelum sempat di seka pipi air mata degil tak mahu melihat dunia
dan di dalam sakitnya tak terperi
kalau saja boleh di robek dengan mudah laju ku ukir segalanya namun hakikatnya
aku sendiri akan gagal dan kenapa? kenapa? kenapa?
nak nangis sambil dengar lagu sedih  tak jugak jalan apatah lagi kalau dengar hati org merintih
takut hitam di dalam takut bersalut ego takut segalanya memuncak sehingga aku tak betah lagi dengan dunia itu
seketika aku tersentak
apakah aku sedang futur?


********************** Nisrina Syaurah

Mummy.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
silap mata memandang silap hati memilih
aku atur langkah menuju bangunan setinggi 13 tingkat hampir 3 tahun lamanya aku bersuka ria di bangunan nan usang  yang lifnya selalu rosak
hari ni niat nak singgah sekejap jumpa mummy lepas tu pergi pejabat pos yet, kalau aku jumpa mummy memang aku terlajak tak buat apa lah borak dengan mummy mana cukup sejam dua
lalu aku buka sila di kerusi hijau di bilik pejabat mummy amsyar lena dihujung pejabat tak sedar pun aku datang menjengah
mummy kata  " mummy suruh adik baca buku, boleh pulak dia tidur kat situ"
aku tampal sengih. takpe Amsyar budak pandai jadi hampir sejam tu berlayar semua kisah aku tahu mummy penat mummy bukan jenis nak bukak cerita laju2 kat orang but still aku faham apa mummy rasa
aku dengar. aku dah biasa dengar cerita mummy dan aku sentiasa berharap yang aku akan jadi pendengar mummy walaupun lepas ni aku sibuk tahap gaban punya
aku tahu mummy seorang yang kuat otherwise takkan mu…