Posts

Showing posts from 2014

buka lembaran baru.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
depa duk list 2015 nak buat apa meh sini aku tolong hang sikit naaa..
masukkan dalam tu 
1. dekatkan diri pada Allah 2. kalau belum tutup aurat sempurna nak tutup aurat sempurna 3. solat 5 waktu full 4. baca quran selalu ( kalau tak pandai baca nak belajar lancar Al-Quran) 5. baca buku ilmiah 6. kalau cukup 5 waktu nak solat awal waktu 7. Dhuha tak tinggal .8 Al-kahfi setiap jumaat 9. sedekah mana yang termampu 10. senyum walau di timpa musibah 11. tak sangka buruk kat orang (lagi2 kat ALLAH)  12. bangun tahajud 13. banyakkn solat sunat 14. kumpul duit nak kahwin 15. bersederhana dalam semua benda

tu baru sikit. ni cuba2 lah masuk dalam hangpa punya list naaa toksah lah duk nak mintak jumpa artis sini sana buatnya jumpa malaikat maut dulu hangpa nak jawab apa?
" eleh, tulis je tak buat tak guna."
" dik, meh akak nak habq mai sikit naa, kita ni nak buat baik dengan niat ja Allah dah bagi satu pahala tu belum campur yang kita buat&qu…

Langkahan Kita.

bismilahirahamanirahim

Assalamualaikum

kelainan dalam kehidupan itu yang menyatukan hati

baiklah
sejujurnya aku tak tahu celah mana mahu memulakan  cerita ini
satu ketika dulu ianya selalu saja membungkam di hati namun kini seolah sedang di robek kisah penyesalannya
banyak cerita yang mulai aku hadam banyak juga yang menambah tanda tanya aku jadi kelam namun kata mereka cahaya iman itu perlukan kau maka untuk apa kau harus terus malap
Ya,  aku terus melangkah membersihkan jiwa yang punya banyak noda sesekali aku menjeling ke sekeliling ku penuh dengan manusia sarat dengan jiwa berlumba antara satu sama lain
namun aku tidak tahu untuk apakah perlumbaan itu dunia atau akhirat? syurga atau neraka
sesak dada seketika apakah aku juga seperti mereka? sesat tanpa arah atau aku yang menyesatkan diriku
cuba ku ungkap tirai kisah dulu apakah aku masih menolak yang benar kerana mahu menangkan nafsu semata
tunduk. ya itu yang aku lakukan kerna malu malu yang amat aku tidak tahu celah mana niat ya…

langit tak serupa.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
kau tahu? air mata mu bak derita yang mencengkam hati ku tatkala angin lalu menyapa cerita kita aku seakan tersedar dari mimpi lena
namun aku juga mengerti hentian kasih ini bukan hanya pada bahagia semata lantas aku bertanya pada awan apa yang kau lakukan saat hatimu sarat dengan segalanya?
awan senyum ke arah bumi aku curahkan kesaratan ku agar rahmat bisa melimpah di bumi itu
tersayat seketika malangnya aku tidak pernah terduga apakah hanya idaman mata bukan igauan mimpi? aku perit di sini
lantas si angin bertiup memanggil ku  wajah yang tersembam ke tanah  ku angkat memandang rumput nan hijau kata mereka saat kau pandang ke langit apakah kau lupa pada kami? tidak bukan?
kerna kami yakin kau punya hati untuk tegak berdiri dan yang pasti hanya air mata mengalir di pipi
aku cuba meniti kehidupan yang kian mengila mencari erti di balik kata-kata mereka dugaan kah bagiku atau kerana mereka cuma inginkan aku setaraf seperti mereka
desakan demi desak…

barangkali kita terlupa.

bismilahirahmanirahim

Assalamulaikum
beberapa kali aku biar ruangan ini sepi beberapa kali aku hanya memandang dashboard dengan sepi berapa kali butang 'create a new post' itu di sentuh tanpa di klik nampaknya aku sedang lelah
lelah bagaimanakah itu? lelah dengan dunia atau lelah dengan hasilnya terkadang aku jugak tak bisa nak  merelungkan segalanya hampeh sungguh
tapi tekad dan semangat waja yang entah hadir dari mana sering membuatkan aku berfikir semula
" inikah yang kau mahukan?"
kerap kali khayalan yang muncul tak punya cerita seakan terhenti di situ saja dan aku hanya tahu mengeluh duka
amboi, besar mandat nampak
ya, bila semua kau rasa tak sempurna kau mulai berpijak di bumi nyata apakah sempurna itu yang kau cari atau sekadar kekosongan yang penuh dengan duri
hampeh bukan ya, aku bukan reti menuding jari kerna sedar diri silap sendiri jugak hanyut dengan yang tak pasti
jadi lelah itu harus di buang jauh baru padan dengan rasa yang muncul tiba-tiba
entah. bil…

malas dan ikhlas.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
aku terlalu malas untuk menulis
mata cuma larat untuk membaca dan telinga cuma larat nak mendengar malas nak menulis
beberapa malam dah burn tidur padahal awal lagi aku siap2 dah lepas subuh jugak yang terkantoi payah bila sakit macam ni menjelma bebola mata pun terasa peritnya
penyakit  bila datang mulai lah segala benda yang lain terseret sama
" Cah, aku half day hari ni. masakkan barli"
" Cah, sejuk sangat ni. tutup lah kipas"
" Cah, baju aku takde pun. kau jelah yang lipat"
" Cah, jemur baju dengan masak tau."
" Cah, kau masak tak ikhlas langsung."
" Cah, diam cah. aku tak dengar kau cakap."
" Cah, aku tak tahu pulak kau ada kat rumah."
" Cah, bil eletrik naik 2 kali ganda"
" Cah, nak makan sup ayam dengan sayur kangkung"
that's family.
aku nak ucap terima kasih lah kat kawan2 aku sebab selama ni. aku hulur sabun pun depa pandai cakap 
" Terima Ka…

Day 18

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
kita tak pernah apa yang Allah duga pada kita jadi belajar lah untuk tidak pura-pura tahu semua benda
Day 18- a song that you love but rarely to hear it
" Mawar Khayalan- Laila's Lounge"
that it sebab radio jarang nak putar lagu-lagu mereka yang underground ni kalau aku dengar pun sebab lama sangat tak dengar
aku suka lirik dia sampai ke dalam gitu patutnya industri muzik kita patut tengok dan beri platform pada muzik indie ni haha
biarlah  see ya :)
there you go

Semua yang jadi tanda tanya
Buat hatiku tak keruan
Dia wajah yang berkeliaran
Aku, kudamba kehadirannya
Oh mawar khayalan
Bawaku terbang tinggi
Jauh rentasi awan
Dari duniaku yang hampa
Seluas laut yang terbentang
Dan buihnya terapung di awangan
Derita, derita yang mencengkam
Cuba untuk aku bertahan
Dimana oh wajah yang berkeliaran
Sungguh kudamba kehadirannya
Oh mawar khyalan
Bawaku terbang tinggi
Jauh rentasi awan
Dari duniaku yang hampa
Kecewa tak bermakna
Semua hanyalah tipu d…

Demam.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
demam. bila kau demam biasanya mesti kau cakap  "Virus" kalau tak pun ayat penyedap jiwa " Kafarah dosa"
ya, itu ayat yang aku pun selalu guna
musim macam ni memang biasa. abang-abang baru baik adik-adik aku pun habis je depa semua sihat
Demam pun merapati aku dan aku tak simpan nak pakai pelindung ke apa elok je dia datang bertegur sapa
tapi ini adalah benda biasa untuk aku tetap jugak kena bangun pagi masak untuk dia orang  tetap juga kena jemur baju berbakul-bakul tetap juga kena dengar bebelan
definasi demam aku kat rumah
sejak kecil lagi start darjah berapa aku tak sure sangat memang aku dah tahan demam sendiri sebab aku takut nak merenggek demam sebabnya, tak ada orang layan
jadi di sebabkan aku ni jenis tak makan ubat jadi aku pandai2 je hidup tuam air panas kat muka minum air suam je
dan hakikatnya mahu bergelen-gelen baldi air tadah air mata aku
biasanya kalau demam yang dahsyat sangat aku sampai nangis sendiri sebab t…

Day 17.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
hari ni matlutfi, hilal asyraf dan darcula vs al-fateh sampai kat rumah ya, buku peneman setia untuk seminggu ni Allhamdulilah tak lah tarik muka bosan sampai kena cakap dengan cermin haha.
Day 17- a song make you feel want to dance
oooooooookayyyyyyyy jap2 macam biasa tgk jap lagu apa yang sesuai
" All that bass- Meghan Trainor"
haha. dah jangan tanya kenapa  dengar je kalau nak dengar tak nak dah  sana main jauh2
dhaa~

**************************** Nisrina Syaurah

Day 16

bismilahirahmanirahim

Assalamulaikum
kalau saja aku bisa putarkan waktu akan ku kembali satu ketika dulu lantas aku bersuara kepadamu
" I Love You."
Day 16- a song made you cry
nostalgik gitu apakah saja ingin di duga hati ini tak apa aku tahu bukan aku saja malah di luar sana juga turut merasakan hal yang sama
"Di Pondok Kecil"
kalau saja kita di kalangan yang sama sapu air mata mu kerna dia hanya ingin melihat senyum mu
hidup ku pernah bertaburan tanpa rasa dan kini hamparan yang jelas di mata membuat aku kembali ke sana
harus ku sedar tiada yang kekal di dunia namun ini ceritanya aku telah melaluinya
jika kau masih belum hargai apa yang kau miliki kerna saat ia pergi tiada lagi penganti yang sesuai tiada lagi nikmat itu
salam sayang
************************ Nisrina Syaurah

Day 15.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
nampaknya aku harus menulis dua tiga lepas aku menulis tanpa henti  dan nampaknya malam tadi aku bermimpi agar menyuruh aku menulis kembali haha
Day 15- a song that you love to singing along.
okay,  nampaknya agak susah kali ni sebab aku jenis kalau dengar semua nak nyanyi  haha lagi2 kalau sorang2 
maka nya  semua lagu dalam playlist aku patut letakkan kat sini
haha
basically, lagu2 yang bermain di corong-corong radio mahupun di celah headphone jua earphone juga di speaker juga di lappy
juga di mana2 pasaraya mahupun di kedai kopi
selagi aku tahu lagu tu lah dan aku suka kalau tak tahu lirik  humming pun selalu jugak haha.
biasanya bila dengar lagu mesti pikir lirik atau pun who are belong to the song rasa mcam nak google cari rahsia lagu ataupun paling best
assumption aku sendiri haha
okay, tu je nak cakap
btw, rindu nak berbual dengan orang asyik cakap dgn lappy ni pastu tv
kalau ada adik dgn oda depa duk main phone dgn psp
lately, keghairahan …

Day 14.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
kala malam bulan mengambang betul tu kalau siang kau nampak bulan mengambang mesti kau pelik kan?

Day 14- a song reminds you of your boyfriend
problemo aku takde benda alah tu tapi kalau letak je lagu boleh tak? haha
suka hati je
sebab aku suka lah
okay
" Terpulanglah-Kaka"
maka dengan itu  habislah entry hari ni saya malas sikit haha tak, malas banyak sebenarnya.
:)
till meet again
oh ya, lagu memang sedih tapi relax lah janji tinggal janji begitu juga senyum
bila kau sedari senyum ku ini tak mampu bahagiakan mu maka ini langkah yang aku ambil pergi
Terpulanglah.
:)
May Allah Bless You
*********************** Nisrina Syaurah

Day 13.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
hati gundah gulana haha entah mengapa kerap kali wajah mu menjelma apakah masih petanda bahawa aku masih tidak mahu mengingkarinya? entah.
Day 13- a song that reminds of your former friend.
okay, ada seorang dan aku ingat ada satu lagu yg aku dedicate kat dia
" Doa Buat Kekasih- Ramli Sarip feat Khatijah Ibrahim"
secara jujurnya dia bukan kekasih aku tapi waktu kami berkawan dulu dia pernah putus cinta dan aku pernah lah nak bagi this song kat dia sebab rasanya lagu ni cam sesuai sangat untuk dia
kalau bebudak bilik pernah ingat aku pernah repeats lagu ni banyak kali  lah jugak waktu tu mmg nak cakap nak bagi kat dia tapi entah tak ingat pun pernah cakap ke idak
tapi aku memang minat  Ramli Sarip pernah waktu sem 2 bebudak buat survey untuk subject Statistic ada satu soalan tu tanya
what your favorite artist? List it.
bantai letak segala macam artist waktu mereka nak present eh, ada pulak nama Ramli Sarip
sengih je aku time tu baru pera…

Day 12.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
ketika hidup mu kosong sekosongnya kau isilah dengan iman yang sempurna agar mata hatinya tak lari dari fitrah yang nyata
Day 12.- The Last song you heard
ya, petang tadi terdengar lagu OST- Jodoh
" Kota Antara-Dazrin"
okay, rasanya pernah kut tulis pasal lagu tak berapa nak ingat haha
tapi aku suka melodinya menarik gitu haha
tak sangka mamat tu menyanyi okay,  pedulilah, janji lagu sedap di dengar walaupun tak boleh makan
okay, lagu ni pasal rasa biasalah, cer kita cuba nafikan apa yang kita rasakan mesti something wrong somewhere kan?
haha
dengarlah.. fahamilah mengikut corak rasa anda :)
okay.. dhaa~
see ya stalker!
******************************* Nisrina Syaurah

Day 11

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
2 dec 2014 hari ni bufday Lin Amalina Radhia Iskandar Lin, May Allah Bless You tak lama kita kenal tapi you are nice friend I love to tell people that you're my friend I wish but I know you didn't notice takpe. You are still my friend yang cantikkkkkk haha

Day 11- a song on the soundtrack of your favorite movie okay ni susah sikit sebab favorite movie aku banyak lah jugak kang tulis Harry Potter series payah pulak nak cerita lagu kalau movie yang best ea jap ea
okay, bukan cerita hollywood juga bukan cerita melayu cerita indon
" DI BAWAH LINDUNGAN KAABAH"
dan OST nya ialah
" Tafakur-Opick"
okay, menusuk kut lagu ni pulak keluar time hamid blah dari kampung dia tu aku dah cerita pasal movie ni dulu
sedih sangat memang kena lah lagu ni realize lah yang kita memang ada tali pergantungan yang takkan putus
Allah
mcam yang mak si Hamid pesan
" Ingatkah ketika engkau berasa tiada siapa disisimu ingat bahawa Allah cukup untu…

Day 10- A song from your favorite band

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
Disember mulai menjengah 2014 mulai melabuhkan tirainya dan aku duduk berfikir seketika 2014 apakah yang telah kau lakukan apakah masih banyak lagi kisah yang kau terlupa mungkin pada nikmat-Nya? kembali wahai hati
******
okay  Day 10- A song from your favorite band
okay, kecik2 dulu selain daripada band underground dengan a few hollywood band aku paling minat hujan  since depa keluarlah banyak je lagu depa yang memang minat tahap tak ingat hehe but truly paling suka
"Kotak Hati"-Hujan
kalau search balik entry mesti ada lagu tu ya, berjiwa indie disini sebab apa? sebab depa sampaikn itu  nmpak jelas tentang hakikat dunia tak main lah tipu2 terkdang aku sendri tergumam dalam  melihat hasilnya haha
kalau bahasa sastera melayu itu tinggi bahasa indie kedua tinggi mereka yang faham mereka yang tahu dan mereka yang melihat mostly paham
ada je yang tak faham tapi suka je dengar kan.... kalau awak yang baca ni  pernah rasa tak faham bila dengar …

Day 9- A song make you hopeful

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
Day 9- A song make you hopeful
orait, let's check the playlist
hopeful camne tu ek? aku puas dah pikir hmmm lagu apa ya
oh maybe some english song okay kut
and I guess it from Taylor Swift " Back To December"
how come boleh hopeful?
hmm.. entah... hahaha
okay, it just keep reminds me that every thing happen  and kita tak boleh patah balik macam tu je
beribu kali kita menyesal atas perbuatan kita dan kita terlupa seminit kita teringat yang kita nak balik ke masa lalu kita telah kehabisan 60 saat untuk mencari masa depan
easy? kadang-kadang hati kita tak boleh nak main celah cam gitu je dan  aku pun begitu untuk memahami hati yang sedia terisi bukan mudah seperti menjilat aiskrim vanila kegemaran ramai
mistake. semua orang buat mistake
dan menyesal sebab tu kena pikir dulu sebelum buat seblum tambah air dalam nasi dan at the end kita makan bubur nak suruh jadi nasi tak boleh unless kita masak baru
sebab tu apa yang berlaku jadikan penga…

Blessing from HIM.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
Seminggu. dan aku cuba menelan rasa
look at my family my mom my abang my adik my kaklong
and the house
jelas terang dan nyata apa yang Allah beri bukan dalam pandangan mata saja
terus aku lap segala rasa amik sepotong roti dan rasa keindahan selain rasa manis roti tu
have you ever think about how tired the bread maker? have you ever thought yang depa buat roti nak cari sesuap rezeki? have you ever think more than the taste of bread itself?
no. you never when you don't know how it's feel
sebab dalam hidup kalau tak pandang luar kita cuma pandang cermin dan pikir nak selamatkan diri kita dulu dari pikir dunia luar yang sesak
betul. kubur masing2 betul. masalah sendiri tak selesai tak yah sibuk nak mengait kain orang

ya, true. ya. tepat sekali  markah penuh untuk anda
dulu. saya ada seorang kawan setiap kali ada member ajak makan best2 mesti dia selalu tolak bukan sebab dia tak ada duit but she always said
" aku makan best2. entah apa ya…