Posts

Showing posts from September 21, 2014

Adab, Adat dan Agama

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
tiga benda yang penting dalam hidup
Adab, Adat dan Agama
kata remaja zaman sekarang adat tu takde apa tak penting pun adat jelah
kata mereka yang dewasa adat itu lambang adab kita pada manusia
dan pada agama sendiri tak pernah menghalang adat mencampuri urusan adab
okay, tahu dah mukadimahnya agak pelik2 belaka mari kita lihat segmennya pulak
okay, act. aku pun tak tahu awatnya sibuk nak menulis benda alah ni but bila dengar the rest of my family talk about this seriously macam nak bagitau semua org yang apa di sebalik benda alah ni
okay,
Agama tak pernah melarang kita menjalankan adat kita selagi mana kita tak melanggar hukum hakam
sebagai contoh pernikahan  (sebab skang ni musim my family berderet nak kahwin amik contoh mudah jelah)
betul, hantaran tu adat, majlis tu adat, bersanding tu adat agama tak larang kalau nk bagi hantaran sebab hantaran itu hadiah kepada pasangan masing2 tak kisah kalau sebelah perempuan bagi tapi sebelah lelaki tak nak…