Posts

Showing posts from January, 2015

IV

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
dan aku masih memerhati helaian hitam dan putih agar coraknya  akan indah seperti dulu
dan aku masih lagi percaya ini semua sementara aku masih ada DIA
**************************** Nisrina Syaurah

Permulaan yang baru barangkali

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum

sedang mentarbiah diri di pagi hari mencari kekuatan nur pagi lantas whatapps menjadi pilihan
" Siapa malas nak pergi kerja hari ni, tolonglah geng"
satu ayat cukup mencerminkan segalanya lantas segalanya membuka kepada ketenangan jiwa
benar kata fawziyah saat kita jatuh dan datang mereka yang memohon pertolongan kita mudahkan urusan mereka dan akhirnya kita yang menjadi tenang
betul dan untuk itu syukur yang tidak terhingga kepada Illahi
" Nisa, lama tak dengar falsafah kau"- Adlina
belum di kira personal whatapps yang meniti di  skrin telefon yang serba meragam itu dan sungguh kesabaran itu akan lahir hikmah yang besar
maka ucaplah Syukur Alhamdulilah kita masih bernyawa kita masih di beri peluang untuk menebus dosa
biarlah dunia ini berputar mengelilingi waktu dan biar jiwa ini beria mengutip bekalan agar tidak berciciran sebelum sampai ke akhirat kelak
menjadi insan biasa yang tak punya apa membuat aku tegar menjadi pengemis…

seharian menjenguk masa

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum

2 minggu yang pertama dan aku masih alami setiap benda
maka ubat dan doa yang ku telan ibarat angin lalu mencengkam minda
lantas membawa diri menapak ke bertemu sang teman
kata diyan
" You never been like this nisa. Is totally not you"
aku tampal sengih memerhati gelagat semua pekerja di #LeQue kafe mencari seribu kekuatan
ketika kali pertama melangkah masuk ke kafe ini aura ketenangan terus menjengah laptop yang di pikul di dalam beg pink( ehsan dari abang sebab beg biru dah koyak) terus di keluarkan dan laju saja menaip di situ
seketika naeem dan adha muncul bertukar cerita dan gelak tawa begitu juga azri dan ikuti Iman
ikut rasa hati semalam memang tak nak keluar memang sepanjang 5 tahun ni kalau bukan sebab kena pergi skola atau kolej atau urusan penting aku akan duduk di rumah saja
tapi semalam sangat penting pertemuan dengan Iman meredakan sedikit gelisah hati yang tak bertempat Mujur Allah temukan seorang teman yang sebaik Iman
bi…

Dilemma

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum

jujur aku akui aku dalam dilemma  yang tersekat dalam jiwa dan hati juga dalam minda sebaknya menahan rasa
sungguh aku lelah saat ini aku merasakan sakitnya jatuh bertimpa-timpa
terkadang hipokrit terasa menampal senyum di alam maya semata aku tahu tiada siapa yang pandang ku  di dunia nyata
sifatnya aku masih seperti dulu
dan manahan rasa agar keluarga aku melihat yang baik sahaja
dan kemudian di dinding sepi terhembur segalanya
pahit di telan namun apakah aku tegar menanti manis di hujung sana
berkoyan-koyan pesanan dari sahabat juga teman yang faham  gelora hati seorang gadis ini
rebel dalam diam yang parah aku juga mereka diam tanpa kata
jujur aku katakan aku tak mahu semua ini sama sperti dulu
aku mencari kemanisan di sini
apakah keikhlasan ini yang sedang di nilai?
Rabb, tiada tempat pergantungan selain Mu Ya Allah kuatkan diri ini jangan di uji  hanya semata demi dunia aku tak sanggup laluinya lagi
Rabb, andai saja bukan aku maka hadiahkanl…

lari jom?

Image
bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
frankly speakinglah kan eh, betul tak apa aku tulis ni? peduli apa


aku pelik bukan dengan kau dengan diri aku lah kadang2 tu rasa kemanisan tu macam beria sangat
tak habis tu aku agak banyak lagi rasa sayu yang bertakhta tak masuk sifat ayan aku lagi yg tu tak payah kira
jujurlah. aku tetiba rasa tawar dengan nombor seketika lalu aku nak kembali kepada minat asal aku eh? aku aku minat asal ea.. lah...
haha
nak lari lah tu
yup! mekasih lah bagitau memang nak lari aku takut aku tak ikhlas buat sesuatu
takut gila separuh mati tapi aku still bertahan Allah nak bagi hikmah maka aku kena cari hikmah bukan hanya tahu nak memberontak
lari? ya...aku penat sebab tu aku lari
laa...dah penat jalan..jangan lari
tak boleh aku tak boleh duduk je aku ada rasa macam nak jerit je sekarang tapi aku tak boleh aku ada rasa sikit tekanan jiwa tapi still tak boleh
tak diri aku dah ni
still aku nak lari laju2 tahap tak ingat
aku nak pergi jauh2  boleh? aku nak lari lagi

Apakah?

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
mak bising sebab bulan ni je beli buku banyak sangat sebelum ni memang terbatas sikit barang pembelian tu mak kata  macam lah elok sangat belanja tak ingat
tiba-tiba mak bukak cerita mak beli tudung baru harga? tak payah sebut laju je mulut ni cakap
" mak, echa rasa sama je mak. mak bising echa beli buku tapi mak pun shopping tak ingat juga"
sekarang aku faham mana datang sikap shopaholic kaklong
dan aku masih pikir aku sakan kat buku so tak masuk geng mak dan kaklong
haha maybe sebab aku bukan typical perempuan yang nak itu dan ini aku cuma nak yang aku nak je bukan yang aku rasa aku perlu haha
pelik ea. pedulikan bukan ada orang yang baca pun kisah apa aku

********************** Nisrina Syaurah

Intership: 1st Day.

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
hari pertama menjejak kan kaki kat tempat practical
"Lambat"
seriously
dari pukul 7 pagi tadi whatapps masuk berpusu-pusu semua beria bercerita perasaan pertama kali di tempat baru
kala tu aku masih di rumah
yada..yada..yada.. mana mahu tahan pagi2 lagi dah kena berdas2 tembakan
maka aku padang diri aku
" salah aku ea?"
okay. Allhamdulilah aku lewat 5 minit dan Advisor gua tak sampai lagi
setengah jam tunggu others worker dah sampai and ajak duduk kat dalam dulu okay
entah celah mana buku  ' confession of shopaholic' ada dalam sling bag aku. dan yang pasti. 2 jam menunggu
yay, Alhamdulilah my Advisor datang
yada..yada..yada..
buat itu, buat ini tengok itu, tengok ini susun itu, susun ini
sampai petang. letih yang amat,
maka, aku pun terpikir apa lah yang nak di bobokan dalam log book  lagi satu celah manalah kesempatan untuk menghantar kad pink ni kat office
maybe aku boleh buat marathon pagi pkul 8 tercongak depan offi…

belajar bersyukur

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
menjadi hamba itu antara yang penting selain mengabdikan diri kita pada Allah ialah 
bersyukur
tahu kenapa?
Rasullullah s.a.w. sendiri solat sampai bengkak2 kaki semata nak tunjuk syukurnya baginda menjadi hamba
kita?
auch, sakit ea.
takpe2 tampar dulu diri kita puas pastu nangis pastu baca balik
no lah..
lumrah hidup manusia yang imannya naik dan turun kita tak boleh nak stabilkan iman kita sebabnya kita bukan malaikat beza kita dengan nabi kerana mereka maksum
maka, sahabat yang di redhai Allah kita ini banyak sangat di beri peluang untuk taubat setelah buat dosa jangan berhenti taubat
sebab nikmat Allah sentiasa tak berhenti kalau Allah tarik sikit je mahunya semua melepek tak tentu hala
sebab tu kita kena bersyukur
say Alhamdulilah
ada banyak benda sebenarnya nak ajar erti syukur
contohnya,
tengok orang mintak sedekah syukur, kita cukup makan, cukup pakai
tengok orang gelandangan syukur, kita ada rumah nak berteduh
tengok orang yang cacat peng…

2015

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
aku lihat bulan sedang tersenyum barangkali dia sedang menyampaikan salam buat mereka
aku lihat awan yang berarak cerah berlari riang barangkali mencari tepian untuk bercerita
aku lihat embun menitik katanya fajar bakal menyising lalu ku dongak ke langit oh bintang masih bersinar
tahun masihi dalam perkiraan sedang berlalu melengkapi satu pusingan
kata mereka tahun baru ku adalah ketika Muharam menjelma
aku percaya itu namun aku masih menghormati mereka yang lain yang kepercayaannya berbeza
kiranya aku tidak mahu putus kan silaturahim hanya kerana perbezaan pendapat apakah yang kau dapat? kebanggaan kerana menjatuhkan manusia?
lelah di situ bukan
kita tak tahu sampai bila
jadi, kau harus senyum pada dunia katakan pada Allah 
" Terima Kasih kerna diri ini masih di beri peluang"
apakah kau masih mahu salahkan dunia? bangkitnya manusia yang buat salah mengapa dunia di salahkan?
senyum. kita tak tahu bila langit akan runtuh. buka mata buka h…