Posts

Showing posts from September, 2014

Adab, Adat dan Agama

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
tiga benda yang penting dalam hidup
Adab, Adat dan Agama
kata remaja zaman sekarang adat tu takde apa tak penting pun adat jelah
kata mereka yang dewasa adat itu lambang adab kita pada manusia
dan pada agama sendiri tak pernah menghalang adat mencampuri urusan adab
okay, tahu dah mukadimahnya agak pelik2 belaka mari kita lihat segmennya pulak
okay, act. aku pun tak tahu awatnya sibuk nak menulis benda alah ni but bila dengar the rest of my family talk about this seriously macam nak bagitau semua org yang apa di sebalik benda alah ni
okay,
Agama tak pernah melarang kita menjalankan adat kita selagi mana kita tak melanggar hukum hakam
sebagai contoh pernikahan  (sebab skang ni musim my family berderet nak kahwin amik contoh mudah jelah)
betul, hantaran tu adat, majlis tu adat, bersanding tu adat agama tak larang kalau nk bagi hantaran sebab hantaran itu hadiah kepada pasangan masing2 tak kisah kalau sebelah perempuan bagi tapi sebelah lelaki tak nak…

bila midterm menjema...

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum
bila datang cuti midterm yang memberi ruang dan masa untuk bernafas dengan lega aku masih lagi tercungap-cungap
pergh, letih tak bertempat nasiblah. duk dengar story sana story sini benda banyak lari dari kertas kerja yang asal mahu taknya lari nak buat majlis kecil je ni bila tengok balik  grand semcam
abang2 dah pakat bising sebab depa duk kata  membazir je semua ni aku bantai senyum angkat tangan while saying
" tak masuk campur"
mak mana yang tak nak anak dia happy masa wedding tapi bila kaklong pun macam dah tak terlayan dia diamkan aje faham sangat dha perangai mak macam mana memanglah tak lari mana tapi nanti nak handle cam mana lah nanti
adik dengan oda sah2  bos in the house balik nanti semua bnda dah kasik settle adik sampai petang jumaat oda pun
kira okay lah sebab abang2 semua dah cuti awal kaklong pun still pulun sampai jumaat dah tu budak upsr tu camne
bila fikir balik ada hikmahnya nikah sabtu sebab tak lah sesak sangat nak…