Review: Aye Aye Tuan Presiden by Que Sera Sera

bismilahirahmanirahim

Assalamualaikum

baiklah hari ni nak buat review novel sikit
memandangkan mood cam baik
so boleh nak buat review
hihi

p/s: bukan semua novel ya saya review, yang saya rasa nak review je saya review. peace yo!


Aye Aye Tuan Presiden by Que Sera Sera

(mak aihh tajuk kemain lagi ek)

baiklah kali ni novel ini adalah romantik fantasi
hah benda alah apa la tu

Que Sera Sera selalu menulis novel fiksyen camgini
penuh dengan magis yang tersendiri. dan kebiasaannya kalau kita sendiri susah nak faham, saya sarankan bacalah banyak kali. untuk Aye Aye Tuan Presiden (AATP) banyak watak yang diketengahkan. masih mengguna watak sebagai penceritaan utama, maka kita akan lihat novel ini dari sisi seorang Jia.

watak utama

Jia- Setiausaha Akhbar merangkap agen 714
Najmi- Setiausaha Sulit
Tuan Imran- Tuan Presiden yang muda belia

 watak sampingan

pelbagai askar, ketua polis, deamon, mahkluk pelik2, dan sebagainya
haha

okay. yang penting korang kena faham apa Jia kena buat, apa Jia nak buat, apa Jia patut buat
dan sebagainya.
kisah terpatri apabila Jia mulai pelik, mengapa dan mengapa dia ini harus mengambil misi ini, sedangkan dia cuma seorang sniper. taklah nak buat misi mengarut macam mana yang dia buat sekarang ni. Jia bertambah pelik bila mana dia hanya menerima arahan sahaja, demi keluarganya. ya keluarga Jia. sedangkan beliau belum pernah berjumpa mereka

wah...keluarga Jia tak tahu Jia wujud atau Jia tak tahu keluarga dia siapa sebenarnya
siapa keluarga Jia?
nak tahu?
dapatkan naskhah ini

baiklah, next chapter
konflik mulai bertambah dengan kepelikan sikap tuan presiden
susah banget mahu ketemu, the rest of work semua Najmi buat. Tuan Presiden muncul bila perlu je
wah, gaya macam misteri sangatkan?
haha. itulah yang menyelongkar siapa sebenarnya Najmi dan Tuan Imran

kesetiaan Jia mulai tergugat dengan kehadiran Najmi. Yalah, bila berkerja dengan Najmi pelik yang amat terasa. nak banding masa kerja dengan Tuan Imran, tetiba ada bahagia pulak

tapi Najmi suka kat Jia.

eh? hah, terkejut kan?
nak tahu apa Najmi buat pada Jia?
baca lah wei buku ni.
haha

kemudian banyak perkara mulai menyusul, demi mencari sebuah kebenaran
Jia terkadang terlupa, apakah dia milik GOT atau milik ROM
apakah dia masih di terima di ROM bila mana rahsia dia sebagai agen GOT terbongkar
apakah yang di cari oleh GOT
apakah yang dipertahankan oleh ROM?

secara asasnya cerita ini nampak nipis dan mudah di baca
hakikatnya memahami watak yang complicated seperti Jia
watak yang misteri seperti Tuan Imran dan Najmi

memang perlu pening.

tapi di hujung persimpangan siapa yang di hati Jia
Najmi atau Tuan Imran
GOT atau ROM
atau Ilunati?

wah ada kuasa ketiga ke?
siapa Daemon?
siapa pulak yang ada kuasa superhero?

kalau anda jatuh cinta dengan Edward Cullen pasal kuasa dia
boleh lah nak jatuh cinta dengan Najmi yang boleh terbang merentas awan
belum lagi kuasa psikik milik Darius

tapi nak lagi best kena baca semua yang Que Sera Sera tulis
sebabnya cerita mereka saling berkait.
mudah bukan
jangan risau. memang mendebarkan pun nak baca
hehe

okay itu je boleh cakap
overall boleh bagi 4 bintang
uuuuuuu

hehe. bukan senang nak baca non-stop sebab nak hadam punya pasal

so guys, dapatkan naskhah ini
dan hadamlah dengan cara anda.
pm saya kalau nak tahu ending

hahaahaha

*************************
Nisrina Syaurah


Comments

Popular posts from this blog

Review: Ajarkan Aku Subjek Cinta.

Bahagia